Pilarín Bayés causa sensacions a Calders a la inauguració d’un mural il·lustrat per si mateixa

0
64

Si el mural de per si mateix ja era un reclam, la presència de qui ho ha il·lustrat, encara més. Pilarín Bayés ha estat aquest dissabte al migdia la protagonista de la inauguració d’un gran mosaic porcellànic a Calders que mostra elements, personatges i fets vinculats amb el municpi, i que ella mateixa ha dibuixat com a «homenatge tota la gent que amb la seva vida quotidiana ha contribuït a fer aquest Calders que tenim avui», expressava l?artista. L’acte, que en paraules de l’alcalde, Eduard Sánchez, ha reflectit el caràcter “humà i entranyable” de Bayés, s’ha celebrat en el marc de la Festa Major que aquests dies té lloc al municipi, i ha omplert la Plaça Major del poble, on hi ha el mosaic, amb desenes de persones que no han perdut l’oportunitat de demanar dedicatòries a l’artista o fer-se fotos. El mosaic, de 6×2 metres, embelleix un mur del casal del poble que dóna al mirador de la plaça Major. Va ser un encàrrec del poble a Pilarín Bayés, que ha elaborat després d’una visita que va fer a Calders ia partir d’imatges, fotografies i informació que ha obtingut de la mà d’entitats locals que el mateix alcalde li va proporcionar en una llista. Ho va pensar, va fer un primer esbós en petit, i després en gran, en un format de 2 metres d’amplada per 70 centímetres d’alçada, que va ser la base per a la posterior impressió sobre maó, que ha anat a càrrec de l’empresa Personalització d’Espais Públics. Bayés no recorda exactament quant de temps ha trigat a elaborar les il·lustracions, però explicava que està molt satisfeta perquè ha pogut reflectir «la història i la vitalitat del moment d’avui» que diu haver trobat al poble amb el fort associacionisme que hi ha. Deia que “hi ha pobles que tenen un moment d’esplendor però després s’apaguen, i d’altres com aquest que es reinventen, i és el que he intentat reflectir”. Ho ha fet a partir d’unes il·lustracions que mostren amb una varietat d’imatges, la història i l’actualitat del poble i on he volgut que la gent es veiés reconeguda. Entre altres elements, al mosaic hi apareixen l’església, l’ajuntament, el Castell o la Colònia Jorba; però també tradicions com el gegant cargolet i els cargols capgrossos, les caramelles, el Carnaval, els Pastorets…; un reflex de les entitats amb els caçadors, cuineres, o futbol; i també personatges il·lustres, des de Guifré el Pilós, com a repoblador de la Catalunya Central, fins a l’oscaritzat director de fotografia i cinema Néstor Almendros, que de petit havia viscut a Calders on també reposen les cendres, o el mateix rector de la parròquia del poble i escriptor, Josep Ruaix. Després, Bayés ha signat el llibre d’honor de l’Ajuntament, i l’alcalde li ha lliurat una reproducció en 3D de les ruïnes del castell de Calders com a record.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here