Sant Salvador fa justícia a la memòria del seu exalcalde Enrich

0
44

Sant Salvador de Guardiola va voler fer ahir un acte de justícia amb el seu passat i especialment amb Francesc Enrich Sellarès, que va ser alcalde republicà al municipi fins que el 1939 va morir assassinat pel bàndol franquista al Camp de la Bota de Barcelona amb 34 anys. «Érem dels pocs pobles que encara no havíem fet un homenatge al seu alcalde afusellat», apuntava l?alcaldessa Georgina Mercadal, i ahir va ser el dia, l?acte del qual va reunir mig centenar de persones i que va posar en valor la figura i la memòria del exalcalde. L’homenatge va comptar amb la presència de descendents d’Enrich entre els quals hi havia la seva besnéta Mònica, que va lloar amb un breu relat el compromís del seu besavi amb el poble i amb el càrrec que ostentava. Va recordar que «ell no va voler marxar mai a l’exili perquè tenia la consciència tranquil·la de no haver comès cap delicte de sang, però el feixisme campava lliurement i el seu odi va acabar afusellant-lo». Per això va voler ressaltar «la necessitat de no oblidar i conèixer el passat, que ha condicionat el present i no ha de condicionar el futur». La besnéta d’Enrich va explicar el desconeixement que la família va tenir sempre d’on havia mort realment l’exalcalde i on havia estat enterrat, fins que una intensiva recerca que ella mateixa va dur a terme fa uns anys va revelar les seves incògnites, i des de llavors la família puja cada any al cementiri de Montjuïc per honrar Francesc Enrich, enterrat al Fossar de la Pedrera. El 18 de maig del 1939 va ser afusellat amb el secretari municipal Josep Servitja Tatjer, i el jutge de Pau de Sant Salvador, Joan Pujolà Rius. L?acte d?ahir va descobrir dues plaques en una de les parets exteriors de l?Ajuntament, una dedicada a Enrich, i una altra a totes les víctimes de la Guerra Civil del municipi. Després, l’historiador Genís Frontera va fer una xerrada en què va emmarcar la figura d’Enrich en el context de l’època. L’alcaldessa, Georgina Mercadal, va apuntar la possibilitat, a partir d’ara, d’organitzar algun acte en memòria d’Enrich cada 18 de maig, si bé el proper any es procedirà en període preelectoral.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here