Santpedor obre avui la campanya per a la nova consulta de les vaquetes

0
63

Santpedor posa en marxa avui la campanya per a la consulta del proper 18 de setembre sobre la recuperació o no de les vaquetes. Serà la segona vegada en prop de tres anys que els veïns i les veïnes del municipi estan cridats a les urnes per pronunciar-se sobre aquesta activitat de la festa major. Després que la primera votació popular decidís suprimir-les, ara hi haurà una segona convocatòria motivada per una iniciativa popular que va recollir més de mil firmes. Tot i que s’esperen actes de campanya, el consistori encara no havia resolt a finals de la setmana passada cap petició, tenint en compte que es poden sol·licitar via instància fins al dia 17, quan s’acabarà la campanya. Els ciutadans que constin empadronats a Santpedor a la data del 20 de maig del 2022, majors de 16 anys, podran decidir d’aquí a dues setmanes si volen recuperar l’activitat de les vaquetes, que una consulta popular va decidir suprimir el novembre del 2019. Avui es posa en marxa la campanya del procés participatiu que organitza el consistori després d’una petició popular, seguint la llei de consultes, i els participants podran respondre, el proper 18 de setembre, si o no a la pregunta: «Santpedor ha de recuperar les vaquetes?». La votació es farà en un sol col·legi electoral, que serà la sala de Cal Llovet. Es constituiran tres meses electorals, cadascuna de les quals amb dues persones funcionàries de l’Ajuntament de Santpedor que faran les funcions de president/ai vocal de cada mesa, que disposarà d’una urna, del cens del procés en suport documental, paperetes, sobres i cabina per garantir el dret al vot secret. Es podrà votar de les 9 del matí a les 8 del vespre. A diferència de la consulta de fa 28 mesos, aquesta vegada el promotor no és l’Ajuntament, encara que sí que és, com a institució, convocar-lo i organitzar-lo i ho fa, segons han informat fonts municipals, a través d’una comissió formada per tots els grups amb representació municipal. En aquest sentit, el consistori s’encarrega de difondre la informació del procés participatiu «sense influir en l’orientació de la resposta», i tampoc no promourà cap acte en cap dels sentits de vot. Tot i que es preveuen actes de campanya, fins a finals de la setmana passada l’Ajuntament no havia resolt cap petició per celebrar-los als espais públics habilitats que, segons les bases de convocatòria de la consulta, són la capella de Sant Andreu, l’auditori del Convent de Sant Francesc i la sala polivalent de la Nau. Fonts municipals també han explicat que Ràdio Santpedor oferirà una programació especial amb el seguiment d’aquest procés participatiu i que es faran públics els resultats a tots els canals municipals el mateix dia de la consulta al capvespre, una vegada realitzat el recompte de vots. Segona consulta en tres anys Santpedor ja va celebrar una consulta per decidir si es mantenien o no les vaquetes de la festa major el novembre de 2019. En aquella ocasió responia a un compromís de l’Ajuntament, que és qui la va promoure davant del debat que existia al poble sobre la continuïtat o no daquesta activitat. Aquesta consulta va donar com a resultat la seva eliminació per un estret marge de vots, 46, que el consistori va acatar malgrat no ser vinculant. D’aquesta manera, l’activitat ja no s’ha programat a les últimes tres festes majors, encara que el 2020 la còvida tampoc no va permetre celebrar la majoria d’actes. Ara, la nova consulta ve motivada per una iniciativa popular i els promotors són un col·lectiu ciutadà que, emparant-se a la Llei de consultes de setembre de 2014, va dur a terme una recollida de signatures per demanar una nova consulta. La llei així ho permet quan fa més de dos anys es va preguntar sobre un tema. I el que estableix és que, per sol·licitar la convocatòria, cal obtenir el suport mitjançant firmes del 10% del cens de més de 16 anys del municipi o de l’àrea consultada. En el cas de Santpedor, és de 6.292 persones, i els promotors van recollir més d’un miler de firmes i el febrer passat les va entrar per registre, cosa que obliga l’Ajuntament, sota les directrius de la llei abans esmentada, a activar tot el procediment . A partir d’avui, els defensors i els detractors tenen quinze dies per fer campanya i convèncer la ciutadania si cal recuperar la tradició de les vaquetes o, com ja es va decidir fa tres anys, suprimir-les del programa de la festa major.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here