Els provetes de Santpedor es mobilitzen per recuperar la festa

0
66

Els partidaris dels actes amb vaquetes a la Festa Major de Santpedor defensaran la seva recuperació amb accions informatives, una penjada de cartells i un acte festiu aquest proper dissabte, en el marc de la campanya oberta abans de la consulta prevista per al diumenge 18 de setembre , en què totes les persones empadronades al municipi majors de 16 anys estan cridades a les urnes per votar si volen o no que l’activitat es reincorpori al programa festiu. Serà la segona consulta en tres anys després que la primera, el novembre del 2019, i en aquest cas promoguda per l?Ajuntament, va decidir suprimir la festa per un estret marge de vots. Ara també ho organitza l’Ajuntament, però no es pronuncia perquè els que la promou són els defensors de l’activitat amb vaquetes emparant-se a la llei, que permet una nova consulta després d’haver recollit més de 1.100 signatures de les 630 que necessitaven per impulsar-la. «L?èxit d?aquestes firmes ens reafirma les ganes de voler recuperar les vaquetes», apuntava ahir des de la comissió promotora, Daniel Davins. Acompanyat d’altres impulsors de la iniciativa, va presentar públicament les accions de campanya a la sala de plens, davant de mig centenar de persones. Com a promotora de la nova consulta, la comissió diu que vol prendre part a la campanya i «donar la cara» per a una festa major «que volem que sigui per a tots», i sense que ningú pugui sentir-se exclòs per ella l’absència de vaquetes, que consideren “un sentiment de poble” i asseguren que era “l’acte més multitudinari de la festa major”. Davins denunciava «les campanyes agressives» que diu que els defensors de les vaques han patit per part de col·lectius ecologistes «que no són ni del poble», i de qui assegura que «ens han menyspreat amb mentides, insults i acusacions de masclistes», quan diu que les dones tenen total cabuda a la festa. En nom de la comissió, Davins va defensar una activitat, la de les vaques, que es va celebrar ininterrompudament des del 1981 i fins que es van suprimir mesos després de la Festa Major del 2019. Va explicar que van sorgir arran «del poc interès» dels joves de l’època per la Festa Major, i que haurien proposat l’activitat de les vaquetes després que l’Ajuntament els demanés idees per motivar-los. Ha assegurat que en tot moment es procura “pel benestar dels animals”, que surten a la plaça “sis o set minuts i es tornen al corral”. Fins al 2019 se celebraven tres sessions, dissabte al matí i diumenge al matí ia la tarda, d’aproximadament una hora de durada cadascuna, en què es convida el públic a agafar un pernil penjat dalt d’un pal al mig de la plaça «protegit» per una vaquilla. La campanya és oberta des de dilluns, però fins ara no havia transcendit cap activitat ni per part dels defensors ni dels detractors de la festa. Els primers penjaran una gran pancarta a la carretera principal i multitud de cartells pel poble, i també informaran la població sobre la consulta. Tot i això, l’acte central serà aquest dissabte, a 2/4 de 8 a la Plaça Catalunya, amb una exhibició de gossos atur amb el campió de Catalunya, que és santpedorenc, seguit d’un ball per a gent gran, una botifarrada, i una festa amb dj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here