La sequera i les pedregades fan caure les previsions de la collita de la DO Pla de Bages

0
45

Els 16 cellers de la DO Pla Bages preveuen recollir 1 milió i mig de quilograms de raïm, un 30% menys que l’any passat per culpa de les altes temperatures, la sequera i les pedregades de l’estiu. Tot i això, la qualitat del raïm serà “molt alta”, ja que la falta de pluja ha permès “una maduració molt completa”. La meteorologia també va fer avançar 10 dies la verema, que va començar a finals d’agost i s’allargarà fins a mitjans d’octubre. Al Bages hi ha unes 550 hectàrees de vinya, un cultiu que va a l’alça a la comarca, però que encara és lluny de les prop de 28.000 hectàrees que hi havia hagut a finals del segle XIX, quan el Bages era la comarca amb més vinya de tot el país. Les pluges de finals d’estiu han salvat la verema a la DO Pla de Bages. “Hem tingut temperatures extremes amb més de 30 graus al maig, 35 graus al juliol, agost… Per moltes varietats de cicle mitjà i llarg ha estat la salvació de l’anyada, però per a qui no li ha caigut amb pedra”, subratlla el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler. Aquest estiu, al Bages hi ha hagut tres episodis de pedregades importants, que han estat molt forts i han fet malbé el raïm en municipis com Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix o Sant Salvador de Guardiola. Per a Soler, caldrà veure si, a la llarga, els fenòmens extrems es repeteixen: “Si és així, caldrà valorar si cal protegir la vinya amb malles com ja es fa amb tancats cinegètics per la fauna salvatge”. La DO Pla de Bages, més preparada per fer front al canvi climàtic El Bages fa temps que aposta per la reintroducció de varietats tradicionals que, segons Soler, són resistents a la sequera i això, assegura, fa que la DO estigui més preparada per fer front als fenòmens extrems del canvi climàtic. Tot i això, Soler reconeix que les condicions del clima faran encarir el producte i “l’única manera de subsistir és fer valorar el nostre producte al mercat”. Impossible collir sense tancats A banda del clima extrem, al Bages ja fa temps que pateixen “els estralls” de la fauna salvatge. “Aquí tenim molt bosc on s’amaguen ia la comarca si no tanques, no esculls. Impossible collir un quilo de raïm si no el tens tancat”, subratlla. La DO Pla de Bages té com a objectiu reconvertir tota la producció a l’ecològic. De moment, més del 90% dels cellers de la comarca ja ho són, i els que no ho estan tenen producció integrada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here