L’ICS de la regió central estudia analitzar radiografies amb intel·ligència artificial

0
72

L’ICS Catalunya Central té en estudi diversos projectes d’aplicació de la intel·ligència artificial (IA), centrats bàsicament en els camps de les radiografies i les imatges de la pell i els ulls. L’objectiu és anar introduint mètodes d’aquest tipus a l’atenció primària com a eina de suport als professionals sanitaris per millorar l’assistència, sobretot en àmbits rurals. Una de les proves pilot en què està treballant la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS és al camp de la dermatologia per valorar la precisió diagnòstica d’una eina de lectura d’imatges de la pell. Està liderat per la metgessa Anna Escalé, presidenta del Col·legi de Metges al Berguedà, i consisteix a recollir una imatge de la lesió cutània, enviar-la als serveis de dermatologia dels hospitals de referència, i analitzar-la posteriorment per l’algorisme de l’IA anomenat Autoderm ®, per comparar la precisió diagnòstica de les tres parts, tenint com a estàndard de referència el consens diagnòstic entre dos o tres dermatòlegs. Escalé valora que “és important que els professionals d’atenció primària formem part dels equips que desenvolupen aquests algorismes i també del procés de validació externa, per garantir que aquestes eines resulten realment útils a la pràctica clínica”. Un altre dels projectes en marxa és al camp de la imatge del fons de l’ull, per detectar malalties de la retina central i del nervi òptic en pacients diabètics. L’estudi, encapçalat per la directora de l’Equip d’Atenció Primària Navarcles-Sant Fruitós-Santpedor, Alba Arocas, es porta a terme al CAP Bages i té com a objectiu millorar el cribratge de la retinopatia diabètica (una de les principals causes de ceguesa a el món), així com altres patologies com el glaucoma. S’han recollit imatges del fons de l’ull d’un miler de pacients, 153 dels quals són de Bages, Berguedà i Moianès. Ara es farà la comparació mitjançant la lectura realitzada per professionals mèdics d’atenció primària, oftalmòlegs i el sistema d’intel·ligència artificial. «Ara és el metge o metgessa de família qui determina si les imatges apunten a una possible patologia i deriva el pacient a l’oftalmòleg. Si les dades de l’estudi són positives, ens podríem estalviar aquestes visites», explica Arocas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here