Santpedor crea una plataforma ciutadana per oposar-se al retorn de les vaquetes

0
8

Un grup de veïns i veïnes de Santpedor ha creat la Plataforma No a les Vaques per fer sentir la seva oposició al retorn d’aquest acte de la festa major i fer campanya a favor del “no” a la consulta prevista per al 18 de setembre. A través d’un comunicat el col·lectiu defensa «una festa popular, empàtica, solidària i respectuosa, valors contradictoris l’acte dels quals s’articula al voltant del patiment animal». Aquest divendres, a les 7 de la tarda, faran una xerrada informativa a la capella de Sant Andreu. La Plataforma No a les Vaques assegura s’oposa al retorn d’aquesta activitat perquè considera que «la celebració de l’acte implica exposar animals a una situació de molt estrès, por i patiment, i cap context festiu no pot justificar aquest fet». Subratlla també que «igual que no posaríem les nostres mascotes o nosaltres mateixos a aquesta situació, no ho hem de fer amb les vaquetes. De la mateixa manera, es qüestionen que «si les famílies i les escoles fomenten el respecte pels animals, no comprenem que durant la festa major els santpedorencs promocionem l’activitat de les vaquetes».

Els provetes de Santpedor es mobilitzen per recuperar la festa El col·lectiu veïnal argumenta la seva oposició a l’acte «perquè les empreses a les quals es destinen diners públics per al lloguer de les vaques són les mateixes que ofereixen serveis de cria de bous de lídia, utilitzats en tauromàquia». En aquest sentit, afirmen que el cost de celebrar les vaques varia d’uns 7.000€ a 10.000€ en funció de l’any. D’aquesta quantitat, entre 2.500 i 5.000€ són directament per la ramaderia de bous de lídia» Per aquest motiu, consideren que «estem subvencionant indirectament, doncs, festes on es fa un maltractament animal molt més explícit, com ara bous embolats o corregudes de bous que culminen amb la mort de l?animal». Per això, consideren que “aquests diners s’haurien d’invertir a ampliar l’oferta cultural a Santpedor durant la festa major i la resta de l’any perquè totes les generacions del poble se sentin interpel·lades a participar-hi”. Al seu manifest, la plataforma també subratlla que, després de la celebració d’aquest any, s’ha pogut veure que «és possible celebrar una festa major prescindint d’aquest acte mantenint l’esperit del nostre poble perquè l’eix central de la nostra festa no és un espectacle on es maltracten animals, sinó l’ambient del poble, la gent, la festa i la cultura per a tothom, dels més petits als grans». Per tot això, defensen que el “no” a la votació sobre el retorn de les vaquetes a la consulta popular convocada per al proper 18 de setembre perquè diuen que “les vaquetes han de ser cosa del passat”. La plataforma celebrarà aquest divendres, a les 7 de la tarda, un acte a la Capella de Sant Andreu amb una xerrada informativa càrrec de la historiadora antrozoòloga i professora de Ciències Socials Helena Escoda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here