Cardona acaba les entrades a l’edició del Corre de Bou de més participació

0
69

Ahir a la tarda, el Corre de Toro de Cardona va omplir els 1.500 seients de la plaça amb un ambient molt alegre i festiu, i és, de moment, el dia més participatiu d’aquesta edició: 200 entrades més que la tarda del dia anterior. Entre els dos primers dies, la xifra d?entrades venudes podria ser rècord. Un participant escapant-se de l?animal | OSCAR BAYONA La tradicional festa va començar a dos quarts de sis de la tarda amb la sortida del primer toro i el so de la Banda de Música de Cardona. Un centenar de participants eren a la sorra agafats a les cordes que pengen, pendents de grimpar i esquivar l’animal. Des del balcó de l?ajuntament el miraven l?alcalde, regidors, familiars, veterinaris i membres de la Creu Roja. Un torero durant l?exhibició | OSCAR BAYONA Després d’una mitja part de 15 minuts, l’acte va arribar al punt àlgid amb la tradicional cargola, un cube de vímet en què es fica una persona i incita l’animal que l’envestida i capgira . Ahir, els valents van ser Daniel Hormigo, el primer, i Ivan Morales, el segon. Després se’ls va fer entrega de la cargola en petit com a record de la seva participació, moment que va ser molt aplaudit pels assistents. L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, explicava que el Corre de Bou és una part “fonamental” de la festa major del poble des de fa més de 600 anys; ara, l?acte central. Tot i això, comenta que la festa ha viscut «moltes transformacions» al llarg dels anys perquè s’han anat adaptant a les lleis de protecció animal. Ara, per exemple, el toro només pot córrer durant 15 minuts i només una vegada, assenyala l’alcalde, i assegura que té molt en compte el benestar de l’animal. El primer Corre de Bou es va celebrar el 1409. Estruch apunta que aquest any han tingut més afluència que mai, després de dos anys de pandèmia, on “per fi” han pogut recuperar la normalitat de l’acte i agraeix que “hagi estat tan participatiu per els cardonins i la quantitat de gent que es desplaça.» Quan s’entrava a la mitja hora final, els participants es van agenollar a terra fent el petit ritual amb la mà alçada per fer la trucada als últims bous, recordant trucades històriques que han quedat gravades als mossos.L’activitat, que es va viure amb molta intensitat, va concloure amb una exhibició de toreig. A la festa d’ahir hi va haver envestides i rebolcades, però també va acabar sense ferits. casa»Gisela Juberó i Margot Clotet són dos participants del Corre de Bou que entren a la plaça per escoltar l’«adrenalina, que juga un paper molt important», i viure la festa que més estimen «bé de prop». des dels 16 anys, ja que és l’edat mínima per entrar a la plaça, i són de les poques noies que hi participen, encara que reconeixen que «cada vegada n’hi ha més».Juberó assenyala que «els nens de tot arreu juguen a jocs com el pica-paret o l’arrenques, mentre que a Cardona es juga a bous». Clotet, emocionada, afegeix que «és una festa que mai no em perdria. Sigui on estigui sempre torno a casa».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here