El 82% del territori cremat a la província de Barcelona aquest estiu és per l?incendi del Pont

0
64

Des del 21 de juny fins a l’1 de setembre es van registrar 174 incendis forestals, agrícoles o periurbans amb un total de 2.065,8 hectàrees cremades. La majoria són de l’incendi del Pont de Vilomara, al Bages, que va afectar 1.696 hectàrees, un 82% del total de la província. Són dades de la Diputació de Barcelona sobre el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals a l’àmbit metropolità ia les comarques centrals. Durant el dispositiu, s’han notificat 147 infraccions per incomplir la normativa d’incendis, un 31% de les quals estaven relacionades amb l’ús de maquinària sense l’autorització i una xifra similar amb l’ús de barbacoes fora de normativa. El pla també constata que ha estat un dels anys més difícils a nivell de prevenció i extinció d’incendis forestals. Concretament, durant aquest període de vigilància hi ha hagut 13 dies d’alt risc extrem amb l’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el més elevat dels darrers deu anys. La campanya s’ha coordinat amb els ajuntaments i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la província, i ha estat a càrrec d’un equip de 239 persones, que han fet funcionar 15 torres de vigilància, 93 unitats mòbils d’informació i dissuasió i 8 centres de control, des d’on s’han supervisat 67 càmeres de videovigilància destinades a la detecció i el seguiment d’incendis forestals. Arran de l?alt risc d?incendi, 12 de les torres de vigilància van ser activades excepcionalment el cap de setmana del 18 de juny, tres dies abans de l?inici de campanya. Al marge dels esforços en prevenció, també s’ha fet una tasca de sensibilització i informació sobre la prevenció d’incendis a 59.672 persones, la tercera dada més alta de la història del PVI. Així mateix, s’han inspeccionat 3.289 punts d’abastament d’aigua de prevenció d’incendis forestals, un nombre molt similar als inspeccionats el 2021. Prop de 150 infraccions Durant el dispositiu s’han notificat 147 infraccions a la normativa d’incendis. D’aquestes, en 120 ocasions s’ha detectat l’infractor i l’efectivitat en la dissuasió ha estat del 87,5%, evitant així 105 situacions de risc d’incendi. Cal destacar que un 31,3% de les infraccions han estat relacionades amb l’ús de maquinària que pot generar espurnes sense l’autorització pertinent. El mateix percentatge que també van concentrar les infraccions de barbacoes fora de la normativa. Pel que fa als punts de risc, s’han detectat un total de 643 abocaments amb risc d’incendi, un 8,6% més que la campanya anterior, la gran majoria localitzats a camins, pistes o al bosc. D’altra banda, s’han retirat del medi natural un total de 613 xicotets abocaments de deixalles, amb un volum total de 18,4 m3. També s’han detectat un total de 116 incidències en línies elèctriques, un 37,6% menys que a la campanya anterior, provocades en un 44% dels casos, per la vegetació que contacta amb els conductors o amb el suport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here