El sector agrari reclama més facilitats per gestionar el bosc i evitar grans incendis

0
20

El sector de la pagesia de la Catalunya Central reclama més facilitats per dur a terme una bona gestió forestal davant del risc d’incendis com el viscut aquest estiu a la comarca del Bages. Els representants d?Unió de Pagesos posen de manifest la necessitat d?agilitzar els tràmits al?hora d?impulsar actuacions com els trencaments o el canvi d?usos dels terrenys, que afavoreixin la consolidació d?un paisatge mosaic. També indiquen la importància de rendibilitzar els recursos del bosc a partir de l’aprofitament energètic de la biomassa, per tal de propiciar que els propietaris forestals plantegin plans de millora per als seus boscos, tenint en compte que el 80% de la superfície forestal de Catalunya és de propietat privada. La coordinadora d’Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Rosa Calsina, destaca la transformació que ha experimentat el paisatge en els darrers cinquanta anys, amb l’increment de la superfície forestal davant de la pèrdua d’explotacions agrícoles i ramaderes. En aquest sentit, posa en relleu la necessitat d’«ajustar les normatives a les necessitats actuals a l’hora de fer aclarides o recuperar antics espais de cultiu amb l’objectiu de frenar la formació de masses forestals més propenses a la propagació del foc». Calsina critica que hi ha una «burocràcia excessiva» que provoca que els propietaris forestals es facin enrere a l’hora d’impulsar plans de gestió a les seves finques per millorar la salut dels boscos.

«Els trencaments a zones estratègiques per prevenir els incendis són prioritàries» De fet, el gerent de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals Boscat, Jordi Terrades, constata que, en els darrers anys, s’ha endurit la normativa que regula execució de tasques de gestió forestal. Per tirar endavant un canvi d’ús a terra, explica que, a partir de les tres hectàrees, ja cal una valoració ambiental, «un tràmit que suposa una part dels propietaris». A més, assenyala que un altre “gran escut” és la normativa urbanística municipal. “De vegades els propietaris han superat tots els tràmits amb els informes favorables i, al final del procés, es troben que el plantejament urbanístic no contempla el canvi d’usos a terra”, denuncia. Davant de les traves burocràtiques, reclama que se simplifiqui la normativa perquè es puguin completar els projectes de recuperació de terres. La rendibilitat de la fusta Terrades explicita que hi ha dues vies per fer accions al bosc: redactar un pla tècnic de gestió forestal o demanar autorització per fer un trencament al Departament d’Acció Climàtica. “Avui dia”, apunta Terrades “qualsevol d’aquests dos camins s’ha complicat per haver de superar una valoració ambiental, que comporta haver de pagar unes taxes molt altes”. Per aquest motiu, indica que molts propietaris desisteixen abans d?impulsar qualsevol acció per millorar el benestar dels seus boscos, «i més tenint en compte que, amb el preu de la fusta, no es paga el cost del trencament».

«Cal dignificar els treballs vinculats a la gestió del bosc» «El moviment de terres sol tenir un cost elevat, encara que sempre dependrà del tipus de bosc i de la zona, però, en general, el propietari ha de posar diners , i trigarà anys a recuperar la inversió, ja que cal un temps per estructurar el terreny, abocar els adobs i madurar la terra abans que el camp sigui productiu», explica Terrades. En la mateixa línia, el responsable de boscos d’Unió de Pagesos, Josep Rius, assegura que, en molts casos, el balanç surt negatiu, cosa que provoca que molts propietaris forestals es facin enrere a l’hora d’impulsar qualsevol acció de millora. Per aquest motiu, considera que l?aposta de l?administració per aprofitar l?energia renovable de la biomassa hauria de ser clara «per garantir la rendibilitat dels recursos del bosc». Rius subratlla que, malauradament, «l’administració ha desaprofitat moltes oportunitats a l’hora de construir hospitals, escoles o residències amb aquest recurs». “No hem fet els deures”, afirma, “i la prova són els grans incendis que s’han viscut aquest estiu, que s’han propagat amb una virulència que espanta els cossos professionals”. En comptes d’aprofitar la riquesa que ofereixen els boscos, Rius assenyala que «s’han abandonat, només els recordem quan cremen». D’aquesta manera ressalta que cal conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’impulsar trencaments en zones estratègiques, «perquè si no actuem, hi ha el risc de viure grans incendis». La proposta de recuperar espais agrícoles amb el cultiu de la vinya Una de les qüestions que s’han posat sobre la taula després de l’incendi que va calcinar unes 1.750 hectàrees a la comarca del Bages és la necessitat de recuperar antics espais agrícoles per tal de consolidar un paisatge mosaic . De fet, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac està estudiant la possibilitat de replantar vinya, en una de les zones que es va veure afectada per l’incendi, les tines de la Vall del Flequer (veure edició del 26 de juliol de 2022). La recuperació de cultius tradicionals a la comarca, com la vinya, és una de les idees que defensa el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler, que recorda que «el bosc que tenim avui dia al Bages neix arran de abandó dels cultius de vinya que antigament definien l’entorn natural del territori». Soler destaca que «la vinya és un dels tallafocs més importants que existeix, que ajudaria a trencar la continuïtat del bosc ia restituir un equilibri al paisatge». Tot i això, fa notar que la gran dificultat per recuperar aquestes plantacions, a banda d’abordar els tràmits per canviar els usos del sòl, és trobar agricultors disposats a dedicar-se al cultiu de la vinya, «atès que la seva rendibilitat és un procés lent». En aquest sentit, apunta que els esforços se centren a garantir la sortida dels vins que es produeixen a la comarca del Bages. “Si volem un paisatge cuidat, és essencial que prenguem consciència sobre la importància de consumir productes elaborats pels pagesos de la nostra terra”, afirma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here