La consulta de les vaquetes torna a dividir Santpedor: aquests són els arguments

0
57

Santpedor es prepara per tornar a votar aquest diumenge si recupera o no la festa de les vaquetes, al mig d’un ambient marcat per la forta divisió entre partidaris i opositors. El municipi ja es va expressar en contra de mantenir aquesta festa el 2019 per només 46 vots de diferència, però ara hi haurà una segona oportunitat per manifestar-se després que un grup de veïns presentés més d?un miler de firmes per tornar a celebrar una consulta popular . La repetició de la votació ha accentuat la tensió entre els veïns que rebutgen l’activitat i els que volen reincorporar-la com un acte més de la Festa Major. Arguments a favor D’una banda, els membres de la comissió promotora de la consulta es mostren esperançats davant la possibilitat de recuperar una festa que consideren “imprescindible” a la Festa Major del poble i “desmarcada” de qualsevol maltractament animal. Aquestes són les seves raons per defensar la festa: Complim la llei Un dels seus principals arguments és que l’acte estava regit per la llei de regulació de les festes tradicionals amb bous de l’any 2010, que preveu una sèrie de protocols abans que les vaquetes entrin a la plaça, com ara la supervisió d’un veterinari. En aquest sentit, consideren que el debat animalista s’hauria de traslladar al Parlament de Catalunya, que fins ara avala aquest tipus d’espectacles taurins a diferents municipis catalans. ALEX GUERRERO Membres de la comissió promotora de la segona consulta de vaquetes a Santpedor Ens avalen 40 anys Els defensors de les vaquetes assenyalen que, durant l’acte, s’evita qualsevol comportament intrusiu cap a l’animal i s’impedeix l’entrada a les persones que puguin presentar condicions desfavorables per la participació, com ara estar sota els efectes de les drogues. En aquest sentit, asseguren que els avalen 40 anys sense cap expedient sancionador. Té molt èxit al poble Una altra de les raons que assenyalen per mantenir la festa és la seva capacitat de convocatòria, atès que al voltant de la plaça del Sindicat s’han arribat a reunir més de dos mil espectadors. D’aquesta manera, consideren que és injust suprimir un dels actes més multitudinaris de la Festa Major. Atrau els més joves Un dels motius de pes que els impulsa a defensar les vaquetes és l’atractiu que genera entre la gent jove. De fet, recorden que la festa es va introduir al poble el 1981 amb l’objectiu de crear un acte que fomentés la participació dels joves a la Festa Major. Un propòsit que, segons afirmen, es va complir amb escreix. Té unes tradicions També expliquen que, al llarg dels quaranta anys d’història, les vaquetes han generat una sèrie d’actes i tradicions a l’entorn. Posen l’exemple de les penyes de Santpedor que, als orígens, afirmen que es van crear amb motiu de la festa de les vaquetes.

«El veterinari vetlla per evitar actituds sancionables que afectin els animals» Arguments en contra D’altra banda, els veïns de Santpedor que es manifesten contraris a la recuperació de l’activitat, agrupats a la Plataforma No a les Vaquetes, consideren que la festa no representa els valors que volen ser com a poble i obren la possibilitat de destinar els diners públics que s’invertien a les vaquetes a algun acte de caràcter «més integrador i respectuós amb els animals». No ens representa Els membres de la Plataforma No a les Vaquetes consideren que la festa de les vaquetes no representa els valors que volen defensar com a poble, «en ser poc respectuosa amb els animals». Asseguren que, mentre les vaquetes són a la plaça, «se les exposa a una situació d?estrès, por i patiment, que en cap cas és justificable». El cost no compensa Un dels arguments que posen en relleu és que el cost de celebrar les vaques varia entre 7.000 i 10.000 euros en funció de l’any. En aquest sentit, consideren que aquests diners públics s’haurien d’invertir a ampliar l’oferta cultural a Santpedor durant la Festa Major i la resta de l’any, en actes en què tot el poble se senti interpel·lat a participar-hi. Integrants de la Plataforma No a les Vaquetes mostrant els cartells de la campanya | LSLS Santpedor Hi ha alternatives També assenyalen que, a les darreres festes majors, s’ha demostrat que el públic participa de forma activa en altres esdeveniments culturals. En aquesta línia, consideren que es podria crear un acte alternatiu, a la mateixa plaça del Sindicat, on se simulessin les vaques amb caixes de cartró o es demanés la participació del bestiari del correfoc. La tradició és curta Els integrants de la plataforma subratllen que, a Santpedor, a diferència d’altres municipis on la festa fa segles arrelada, es va implantar fa quaranta anys. D’aquesta manera, consideren que la tradició «no té prou pes» com a argument per defensar que es mantingui l’acte. Perilla la seguretat Finalment, exposen que la festa pot suposar un perill per a la seguretat dels participants. Si bé reconeixen que no hi ha hagut cap accident remarcable, afirmen que el recinte on se celebrava no està prou preparat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here