La festa d’Avinyó recupera tradició i actes populars

0
63

La Festa Major d’Avinyó omplirà la població de música, cultura, tradició i lleure des de divendres fins dimarts, 20 de setembre. Després de dos anys de restriccions per la covid, aquest any «es pot recuperar la normalitat en tots els actes i gaudir-ne plenament», tal com apunta l’alcalde, Eudald Vilaseca, al programa d’actes de la festa major. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Helena Vilà, crida a la participació: «que la gent surti al carrer i participi activament de les propostes, que són moltes i variades, per a tots els públics». Espais de carrer que havien quedat en desús per la pandèmia tornaran a tenir activitat aquests dies, per exemple el correfoc d’aquesta nit serà de nou itinerant pels carrers d’Avinyó, a diferència de l’any passat que va ser una mostra de foc estàtica; i el tradicional concurs de paelles de matí al matí recupera el format habitual, al passeig, amb dinar popular. Aquest any, els balls i concerts tindran un paper destacat amb les actuacions per exemple de Lildami o l’orquestra Selvatana, entre d’altres (vegeu la pàgina 14). L’obra del grup de teatre d’Avinyó serà també un atractiu, i no faltaran activitats esportives i espectacles infantils i familiars, com «Quan no tocàvem de peus a terra», de Circ Pistolet, diumenge a les 6 al pati de l’Institut Escola Barnola; i «Uy qué cangueli», amb Xip Xap Teatre, dilluns a les 6 a la plaça Major. “L’oferta és àmplia i variada, pensada perquè tots els rangs d’edat puguin gaudir de la festa major”, remarca la regidora Helena Vilà. Aquesta és l?aposta de l?Ajuntament, que compta amb el suport d?entitats d?Avinyó. L’alcalde, Eudald Vilaseca, agraeix la seva col·laboració: «les activitats de les entitats són un puntal clau de la festa, per la seva qualitat, diversitat, i pel fet d’involucrar-hi molta gent, tant com a participants com a l’organització». Gegants i castells El tret de sortida es donarà aquesta nit, a les 10, de la mà dels gegants i nans d’Avinyó, que presentaran públicament la restauració del gegant vell, el Moro, que fa 52 anys. «Els gegants tenien prevista una celebració especial el 2020, amb motiu del 50è aniversari, però la còvid ho va impedir, i aquest any aprofitant que s’ha renovat el gegant Moro inauguraran la festa major», explica Helena Vilà. Els gegants tornaran a sortir al carrer diumenge, quan seran els amfitrions de la trobada de gegants, amb cercavila a les 11 del matí des de la plaça Major, on ballaran a les 11.30 hores. Hi participaran 8 grups: Artés, Centelles, Moià, Navarcles, Navàs, Sallent, carrer de la Riera de Vic, i Avinyó. A banda dels gegants, ballaran també els bastoners d’Avinyó. El folklore i la cultura popular estarà present a Avinyó no només amb els gegants, nans i bastoners. També hi haurà castellers. L’exhibició de castells es farà demà a la tarda, a les 6 a la plaça Major, i comptarà amb la participació dels Tirallongues de Manresa, els Castellers de Santpedor i els Picapolls de la Gavarresa d’Artés. Tots els actes i horaris es poden consultar a la web www. avinyo.cat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here