Famílies d’Ampans reclamen que es restableixi el transport adaptat

0
29

Una representació de la quarantena de famílies usuàries d’Ampans que aquest curs s’han quedat sense transport adaptat per accedir als tallers o el centre de dia s’han concentrat aquest dimecres davant de la seu del Consell Comarcal del Bages, a Manresa, per reclamar el restabliment del servei. La protesta coincidia amb una reunió de treball entre l’ens comarcal i Ampans per intentar resoldre una situació que les famílies fa mesos que alerten i de la qual ja va fer ressò aquest diari. Fonts del Consell, han informat que alguns dels usuaris ja s’han pogut ressituar i que s’està treballant per trobar un model que doni resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu. A principis de setembre, un grup de persones adultes amb necessitats especials que són usuàries d’Ampans no van poder començar el nou curs per manca de transport. Es dóna el cas que les persones més grans de 21 anys amb necessitats especials que necessiten un transport adaptat poden fer ús del sistema de transport escolar sempre que hi hagi places vacants. Com que a les seves rutes aquest curs no existeixen, s’han quedat sense el servei, que està gestionat pel Consell Comarcal seguint els criteris del Departament d’Educació. Segons el Consell Comarcal, aquest curs, de les 43 persones més grans de 21 anys amb necessitat de transport adaptat, s’ha pogut reubicar gairebé la meitat en places vacants de les línies de transport escolar obligatori. La resta, que en aquests moments són desplaçades per les mateixes famílies, poden optar a l’ajuda econòmica que facilita el Departament de Drets Socials i que gestiona del Consell, en espera de resoldre les properes setmanes la situació que els afecta, apunta. El Consell del Bages assegura que manté un diàleg obert amb els departaments de Drets Socials i Territori, en concret la Direcció General de Serveis Socials i la Direcció General de Transports, i que ha establert converses amb entitats del tercer sector per dissenyar un model de transport que doni resposta a la demanda actual i s’incrementin els recursos econòmics destinats al servei. Prèviament a la reunió, el Consell Comarcal ha informat a les famílies que s’han quedat sense transport i que aquest dimecres s’han acostat a la seu de la institució amb una pancarta on es podia llegir: «Necessitem transport adaptat per anar a Ampans ja!» de les gestions que darrerament s’han establert amb el Departament de Drets Socials, que és l’administració competent en matèria de transport adaptat, i amb les entitats del sector, per trobar-hi una solució tant a curt com a llarg termini. En aquest sentit, ia partir de la pressió feta des de l’ens comarcal i els municipis afectats, el Departament de Drets Socials ha creat un grup de treball específic per resoldre la qüestió. Solució conjunta La manca de transport per a les persones més grans de 21 anys amb necessitats especials és una realitat que es repeteix en moltes altres comarques de Catalunya. Per això, la setmana que ve hi haurà una reunió entre el Departament de Drets Socials i diversos consells comarcals de tot el país per buscar una solució conjunta. En paral·lel, i per resoldre el tema a curt termini, el Consell del Bages ha convocat una reunió amb els 30 ajuntaments de la comarca i les entitats del sector per analitzar les diverses situacions que es donen a cada poble i potenciar les línies de transport compartides entre municipis sempre que sigui possible, a més de perfilar propostes a realitzar a nivell nacional. La voluntat és establir un model mancomunat, cofinançat i cogestionat amb la participació de totes les administracions competents, les entitats del sector i les famílies.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here