La cuinera sallentina Alba Sunyer parla de gastronomia catalana en la visita als Estats Units de Pere Aragonès

0
36

La cuinera sallentina i promotora de la gastronomia catalana als Estats Units, Alba Sunyer Oller, va ser una de les protagonistes de la jornada que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va dedicar a la cuina catalana en la visita a Nova York. Aragonés ha posat en valor avui des de Nova York la indústria agroalimentària catalana i ha reivindicat que “Catalunya és un cluster de referència a Europa en producció d’aliments i begudes de qualitat”. “És el primer sector de la indústria catalana i representa gairebé el 20% del PIB, amb una implantació i impacte socioeconòmic a tot el territori i una altíssima capacitat exportadora, de gairebé 13.000 milions d’euros”, va explicar. Aragonès estava acompanyat de la consellera d´Acció Climàtica, Teresa Jordà. Va ser un acte organitzat per la delegació del Govern als Estats Units “per enfortir la relació entre els productes catalans i el mercat nord-americà”. I en aquest marc, Alba Sunyer, autora del llibre Menjars editat per Joviat i Parcir, (que té versió en anglès) va poder exposar les virtuts de la cuina del nostre país. Sunyer va mantenir un diàleg amb el reconegut gastrònom nord-americà i un dels millors prescriptors de menjars al seu país, Colman Andrews. Sunyer va explicar algunes de les virtuts de la cuina catalana al preludi d’un tast de vins que tenia, com el conjunt de l’acte, la voluntat de vendre el producte català als Estats Units. La cuinera sallentina està treballant amb l’Institut culinari de Nova York, fa classes a la universitat de Colòmbia (als estudiants de Filologia Catalana) i també participa a classes a centres culinaris de Detroit. L’esdeveniment va reunir distribuïdors, cuiners, directors de compres de cadenes hoteleres, supermercats i mitjans de comunicació dels Estats Units. La Generalitat té la voluntat de reforçar la promoció dels productes catlanes i de la gastronomia amb accions a través de Prodeca (Promotora d’Aliments Catalans), en coordinació amb la Delegació del Govern als Estats Units, i ACCIÓ. L’ambaixador vitivinícola Lucas Payà, ex sommelier del restaurant elBulli de Ferran Adrià, va ser l’encarregat de conduir un tast de vins de finca catalans. Actualment, a Catalunya hi ha 12 vins de finca ia Nova York se’n van poder tastar sis: Coma Blanca i Clos Fontà del Celler Mas d’en Gil (DOQ Priorat), Edetària tinta, del Celler Edetària (DO Terra alta), Teixar , del Celler Vinyes Domènech (DO Montsant), Vi de Finca Mogador de Clos Mogador (DOQ Priorat) i Mas de la Rosa, del Celler Vall Lach (DOQ Priorat). També hi va haver un espai per degustar tapes. El cuiner Nicolàs López, i la nord-americana Carolina Gómez van conduir els assistents a través d’una demostració de tapes amb productes icònics del rebost català. Conserves, formatges, embotits, productes gurmet del sector Fine Food, així com altres aliments de companyies productores amb seu als Estats Units han estat els protagonistes, juntament amb els altres dos binomis exportadors més potents de l’agroalimentació catalana: el vi i l’oli de oliva verge extra. I finalment, la cineasta catalana establerta a Nova York, Laia Cabrera, també ha participat a l’acte, amb una projecció immersiva dels paisatges catalans. El govern català va poder treure pit del bon moment de la cuina catalana i com els restauradors més prestigiosos del nostre país exerceixen d’estendards de la cuina catalana. A Catalunya hi ha prop de 50.000 empreses especialitzades en el fet alimentari. En els darrers anys, la gastronomia catalana s’ha consolidat com una de les activitats econòmiques estratègiques del nostre país amb perspectives de creixement de cara al futur. I des d’una perspectiva internacional, “la gastronomia catalana s’ha percebut com aquest sector vinculat a l’excel·lència ia les figures de la cuina de més renom internacional. A tall d’exemple, Catalunya té 54 restaurants amb Estrelles Michelin”, segons han explicat fonts del govern . Els productes alimentaris catalans, ben presents als Estats Units La indústria agroalimentària catalana és el principal sector econòmic de Catalunya i un dels sectors exportadors més dinàmics de l’economia catalana, com posa de manifest l’augment sostingut dels darrers anys tant en volum com a valor de les vendes d’aliments i begudes a l’exterior: des del 2011 les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 86,39% en valor i un 53,16% en volum. Els Estats Units tenen un pes molt significatiu per a la indústria alimentària i de begudes catalana: el 2021 es va convertir en el 9è destí del conjunt de les exportacions catalanes. També és el 1er mercat de vins i caves i el 5è dels olis vegetals i productes Fine Food. Els darrers deu anys, les vendes d’aliments catalans als Estats Units s’han disparat un 125%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here