Navàs reduirà a una tercera part la superfície viable fins ara per a camps fotovoltaics

0
31

Navàs reduirà a una tercera part respecte a la situació actual la superfície no urbanitzable del municipi on es podran implantar parcs solars fotovoltaics destinats a producció d’energia per a la xarxa. Aquesta és la proposta que planteja l’Ajuntament, que el novembre de l’any passat va decretar una suspensió temporal de llicències i que durant aquest temps ha estat treballant en una modificació del pla general urbanístic (ara ha aprovat l’avenç) per acotar-lo, ja que fins ara pràcticament no es fixava cap paràmetre. «El POUM que tenim fins ara és molt lax perquè gairebé no regula res en aquest sentit, i pràcticament permetia posar plaques a tot el municipi. No hi havia cap restricció ni cap acotament», subratlla l’alcalde, Genís Rovira, de la CUP, que governa aliat amb ERC. Per aquest motiu, la modificació que s’està tramitant, i que haurà de validar en darrer terme la Comissió d’Urbanisme, és establir una sèrie de paràmetres que regularan la instal·lació de camps fotovoltaics en un creixent context de presentació de projectes. De fet, a Navàs existien, abans de la suspensió temporal de llicències, tres projectes en tràmit per part de diferents promotors. El que es regularà a partir del moment en què s’aprovi la modificació del pla urbanístic són tots aquells parcs fotovoltaics que no operen en règim d’autoconsum, que tenen una superfície superior a una hectàrea i que tinguin una capacitat per evacuar la producció elèctrica a través de línies de 25 quilowatts. 1.380 hectàrees En concret, amb la proposta que planteja el consistori i que traslladarà posteriorment a Urbanisme es passarà de 3.764 hectàrees (on fins ara hauria estat factible instal·lar camps fotovoltaics) a unes 1.380 hectàrees. Hi ha tres paràmetres principals que es deuen a aquesta modificació perquè marquin els requisits dimplantació, que són els que comportaran aquesta reducció de superfície. El primer ho determina la qualitat del sòl. Segons ha concretat Rovira, en camps cultivables, «atenent la seva riquesa, no serà permès posar-hi plaques. Aquest apartat també inclou espais d’interès natural, com poden ser les lleres dels rius, torrents, obagues, serrats…» Un segon paràmetre és l’impacte visual. Per exemple, explica l’alcalde navasenc, «sota aquesta regulació, des de Castelladral no es podran posar plaques a la vista en un radi de cinc quilòmetres, i el mateix passa al sector de Vilafresca. Són àrees d?interès municipal». I un tercer paràmetre general que el regularà són els pendents del sol. Genís Rovira detalla que “en zones boscoses amb parcel·les rústiques es permetrà en pendents superiors al 40%, i en sòl cultivable però d´un sòl catalogat de baixa qualitat es permetrà en pendents inferiors al 5%”. Tampoc no es permet instal·lar en allò que es qualifica com a hàbitats d’interès comunitari, com seria el cas del Pla de Riols, on es plantejava un dels projectes; ni en masses forestals de boscos considerats antics. Un altre criteri que també marca una línia és que no es podran instal·lar camps fotovoltaics a menys de 200 metres de sòl urbà, «perquè amb el que tenim fins ara podries creuar la carretera i tenir ja plaques solars, a tocar de casa» . També és rellevant que es limita a un màxim de 5 hectàrees la superfície que pot tindre un parc. «Si algú planteja un projecte, per exemple, de 30 hectàrees, com era el cas del que es proposava al Pla de Riols, s’haurà de dividir en paquets d’un màxim de 5 hectàrees, i entre uns i altres també es fixen unes condicions de distància importants», detalla l?alcalde de Navàs. Tres projectes a l’espera Genís Rovira diu que no tenen constància de noves propostes de parcs solars al terme. Fins a la suspensió temporal de llicències n’hi havia tres sobre la taula. El més gran era el del pla de Riols, d’unes 30 hectàrees, que amb el nou marc no podria prosperar. També existia cap al sector de Can Flautes, d?unes cinc hectàrees, «que amb la nova proposta d?ordenació podria tirar endavant, perquè a més està situat en una antiga gravera i és un sòl catalogat de baixa qualitat». I també se’n plantejaven un de més a prop de les Vilaredes que, segons l’alcalde, «en gran part es permetria, encara que no totalment».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here