Cardona promou la masoveria urbana per rehabilitar cases de la colònia Arquers

0
48

Cardona durà a terme una experiència de masoveria urbana a cases de l’antiga colònia minera Arquers. Serà una nova modalitat de rehabilitació per anar recuperant progressivament un nucli que és de propietat municipal, la rehabilitació del qual l’Ajuntament se li ha fixat com un dels principals reptes de mandat per, alhora, convertir-lo en un dels pols de creixement, on poder oferir habitatge. En el pressupost per a aquest any, el consistori ja va preveure una partida per dur a terme a l’antiga colònia dues experiències pilot de masoveria urbana, un model que diferents municipis de casa nostra han començat a implantar els darrers anys i que, a grans trets , consisteix en un acord entre una part propietària d’un o més habitatges (en aquest cas el consistori cardoní) que requereixen unes rehabilitacions per ser habitable, i una part masovera, que obté la possibilitat de viure sense pagar lloguer durant uns anys de concessió a canvi de realitzar i fer-se càrrec d’una sèrie de millores a l’immoble. Ara, el consistori disposa d’un estudi de viabilitat per dur a terme aquesta modalitat, que ha estat elaborat per l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona i que analitza quina és la situació i fa propostes per materalitzar aquest model de rehabilitació. La iniciativa té com a objectiu incrementar l’oferta d’habitatge social i assequible i substituir una part del lloguer dels habitatges per una contraprestació no econòmica. A més, vol implicar les futures persones residents a la rehabilitació dels immobles i reduir el cost de les actuacions a realitzar a través del finançament de les administracions públiques. L‟estudi s‟ha desenvolupat en dues fases. Una, danàlisi i diagnosi. L’altra, de propostes. Els habitatges han estat estudiats des d’una perspectiva urbanística, patrimonial, jurídica i física. A partir d’aquí, s’ha valorat la necessitat de fer adequacions i s’ha calculat un pressupost orientatiu, alhora que se n’ha avaluat el finançament. La proposta contempla dos escenaris alternatius, on l’Ajuntament de Cardona s’encarregaria de les intervencions a l’exterior, de l’arribada de serveis bàsics i de la connexió del clavegueram dels habitatges. Les intervencions a l’interior anirien a càrrec de les persones masoveres. L’informe recull diferents possibilitats per repartir els costos dels masovers i fa una proposta de contracte sobre com elaborar el pagament, estipulant quina ha de ser la part del lloguer que no s’hagi de fer amb diners. A més, fa un plantejament de gestió i programa un calendari d’intervencions. La intenció del consistori és replicar aquesta intervenció en altres habitatges de la colònia Arquers i del municipi per estendre el programa de masoveria urbana. El 2018 i el 2019 ja es va començar a obrir camí amb la rehabilitació d’unes primeres pomes (de planta baixa i un petit pati darrere, l’estil característic de la colònia), en part gràcies a un pla ocupació que es va impulsar per a persones joves, que s’han anat posant al mercat de lloguer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here