Els restauradors rebutgen la proposta de prohibir fumar a les terrasses

0
65

El sector de la restauració mostra preocupació davant la nova normativa antitabac que preveu aprovar el Departament de Salut que prohibirà fumar a espais públics, com ara terrasses, entrades d’escoles i centres sanitaris o marquesines d’autobusos (veure desglossat). Els professionals d’establiments consultats tenen por que la proposta de restringir el fum del tabac a les terrasses, que encara no té data d’entrada en vigor, provoqui la pèrdua de part de la clientela. En aquest sentit, critiquen que es plantegi aplicar la normativa en un moment especialment «feble» per a l’hostaleria, després de viure una pandèmia, i posen en dubte l’efectivitat de la mesura per reduir el consum del tabac. Davant la possibilitat que la limitació es posi en marxa al llarg del 2023, un cop s’aprovi al Parlament de Catalunya, els restauradors lamenten que la nova normativa no s’hagi consensuat prèviament amb el sector per valorar l’afectació que pot tenir a els serveis dels locals. Una de les veus crítiques amb la mesura és el copropietari del restaurant Las Vegas de Manresa, Xavier Garcia, que considera que «la pèrdua de l?al·licient d?acompanyar el cafè o la cervesa amb una cigarreta provocarà que molts clients optin per quedar-se a casa». De fet, destaca que les terrasses a l’hivern s’omplen principalment de fumadors, «però si es prohibeix el tabac, quedarien pràcticament buides durant els mesos més freds». En la mateixa línia s’expressa el responsable de la Granja Alpina de Manresa, Joan Ferrer, que assenyala que la nova normativa afectarà sobretot aquells establiments que compten amb servei de bar o cocteleria. Per aquest motiu, considera que caldria donar un cert marge de llibertat als negocis, «perquè siguem nosaltres mateixos els qui prenguem la decisió sobre prohibir el fum del tabac a les terrasses». També apunta la possibilitat de crear espais diferenciats per als fumadors i no fumadors, «com ja es va fer amb anterioritat quan es va prohibir fumar als espais interiors, encara que amb el temps aquests espais per a fumadors van acabar desapareixent, malgrat la inversió que havien fet alguns establiments per separar les estances». De fet, són molts els restauradors que recorden quan va entrar en vigor la reforma de la llei antitabac del 2011 que va prohibir fumar en espais tancats d?ús col·lectiu, com ara els bars, restaurants, teatres o les discoteques. «Al principi va costar assimilar que aquests espais quedaven lliures de fum, però la gent s’hi va acabar acostumant», explica el propietari del bar Toni’s de Manresa, Josep Ferrer, que assegura que aquesta mesura va ser un alleujament per a molts bàrmans que inhalaven involuntàriament el fum del tabac. Pel que fa a la proposta de prohibir fumar a les terrasses, considera que «és una mesura força coercitiva, tenint en compte que les terrasses solen ser espais amb molta ventilació, de manera que l’impacte per als no fumadors és menor». Tot i això, el seu pronòstic és que la normativa antitabac «cada vegada serà més dràstica, per tant, els restauradors no tenim més remei que adaptar-nos». Un moment «feble» per al sector Els restauradors consultats lamenten que la proposta de reformar la llei antitabac arriba en un moment vulnerable per al sector, tenint en compte les pèrdues provocades per la pandèmia. «És una mesura que no ens ajudarà a tirar endavant el negoci ia recuperar-nos després de les restriccions còvides», assegura el propietari de la Taverna Guru de Manresa, Francesc Tor, que considera que no era el moment adequat per plantejar aquesta prohibició. També afegeix que la nova normativa genera «molts dubtes» sobre com s’haurà d’aplicar a la pràctica. De fet, una de les preocupacions dels responsables dels bars i restaurants té a veure amb haver d’exercir de «policies» a l’hora de controlar si els usuaris compleixen la normativa antitabac. «Durant la pandèmia, vam haver d’assumir la responsabilitat de vetllar pel compliment de restriccions relacionades amb l’aforament o les distàncies de seguretat, i ara sembla que passarà el mateix amb el tabac», fa notar el propietari del restaurant El Traster de Manresa, Joan Castellà. En aquesta línia, remarca que “encara no s’ha aclarit si les multes per incomplir la normativa recauran l’usuari o els propietaris dels establiments”. Tot i això, els restauradors posen en dubte l’efectivitat que pot tenir la mesura a l’hora de reduir el consum de tabac, tenint en compte que fumar continuarà sent permès a la via pública. Per això consideren que hi ha altres vies per conscienciar sobre els efectes perjudicials del tabac, a través de campanyes de sensibilització per als col·lectius més vulnerables, i reclamen a l’administració que se sent a parlar amb el sector per trobar una alternativa que convenci totes les parts. La nova normativa antitabac està per aprovar al Parlament El Departament de Salut està ultimant una llei que declararà la prohibició de fumar a les terrasses d?establiments, entrades d?escoles i centres sanitaris i marquesines d?autobusos. La previsió és que la normativa s’apliqui al llarg del 2023, un cop s’aprovi al Parlament, seguint l’exemple de les Illes Balears o el País Valencià, on ja està prohibit fumar a les terrasses. En l’àmbit estatal, la reforma de la llei de l’any 2010 que preveu prohibir fumar no només a les terrasses, sinó també als estadis esportius, parcs, platges i als cotxes particulars segueix estancada, de manera que els mateixos ajuntaments i comunitats han anat posant límit al tabac per compte propi. La futura norma genera reaccions diverses entre les persones que fumen La nova normativa antitabac que es pot acabar imposant en els propers mesos genera reaccions diverses entre els fumadors. Mentre que alguns s’oposen frontalment argumentant que és una limitació a la llibertat individual, altres ho veuen com un incentiu per deixar de fumar. És el cas de la manresana Lourdes Vilà, de 53 anys, que considera que la prohibició de fumar a les terrasses l’ajudarà a deixar el tabac. «Mesures com aquesta poden ser l’empenta definitiva perquè alguns fumadors ens decidim a fer el pas, en benefici de la salut i també de la butxaca», destaca. Una altra de les fumadores que es mostra receptiva amb la nova mesura és la veïna de Manresa Montse Navarro, de 37 anys, que assegura que continuarà freqüentant els bars i restaurants malgrat la limitació de fumar a les terrasses. «És cert que per als fumadors resultarà més incòmode haver d?aixecar-se de la taula per fumar, però serà en benefici de les famílies amb nens que puguin estar a prop». Tot i que la proposta de llei ha generat certa acceptació entre alguns fumadors, alguns també mostren el seu rebuig, com és el cas del manresà Gerard Beatobe, de 36 anys. “Amb aquesta mesura penso que es vol arribar massa lluny a l’hora de limitar les llibertats individuals”, considera. També assenyala que veu «incoherent que no es pugui fumar a les terrasses i, en canvi, uns metres més enllà de l?establiment estigui permès». En la mateixa línia, el manresà Marc Adell, de 36 anys, també rebutja l’enduriment de la llei antitabac malgrat no ser fumador, perquè considera que la millor manera per reduir el consum de tabac és «treballar aspectes com la conscienciació, més que no pas la prohibició, que de vegades genera l?efecte contrari i estimula encara més el consum de les drogues». Entre els no fumadors, però, les reaccions també són desiguals. Per exemple, la veïna de Manresa Roser Romero, de 70 anys, aplaudeix la iniciativa d?ampliar els espais públics lliures de fum, «ja que és molt desagradable quan t?envaeix la pudor del tabac». Considera que és important «respectar els drets de les persones que no fumen» i valora com «un pas endavant» la mesura antitabac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here