L’oposició de Súria atura el projecte del centre per a gent gran a Cal Pau

0
45

L’oposició de Súria (que té majoria) ha aturat el projecte per crear un centre per a gent gran a la finca de l’antic edifici de Cal Pau que, amb tota probabilitat, quedarà ara per al debat de la campanya de les properes municipals i, a conseqüència, per al proper mandat, depenent del resultat daquestes eleccions. El projecte discutit, defensat per l’equip de govern de PSC i GIIS (que sumen 6 dels 13 regidors del consistori), però del que l’oposició (ERC, aiS, Junts i un regidor no adscrit) ha discrepat des d’un primer moment -per la ubicació, per la justificació de la necessitat i pel dimensionament-, no té ara mateix el suport necessari dins del ple perquè prosperi el concurs de contractació. Una paralització que, de passada, també pot canviar la futura construcció de la nova biblioteca, que una part dels grups i de la ciutadania sosté que s’hauria d’ubicar en aquest emplaçament de Cal Pau. És un nou pas a la controvèrsia que han aixecat durant aquest mandat els projectes del SAIAR i la biblioteca L’atur es concreta en dos punts que l’Ajuntament de Súria ha debatut a l’últim ple municipal. D’una banda, l’executiu portava a aprovació la resolució de les al·legacions presentades i (en el mateix punt de l’ordre del dia) l’aprovació definitiva del projecte bàsic i d’execució d’aquest equipament que, formalment, s’ha anomenat servei d’atenció assistencial integral a l’àmbit rural (SAIAR). L’oposició va votar-hi en contra i, per tant, els seus 7 vots van fer que l’aprovació del projecte quedés desestimat. Es dóna la circumstància que d’aquest projecte se’n va fer l’aprovació provisional el mes de juny passat, però en aquest cas per junta de govern. Tot i això, el juliol passat l’oposició va forçar un canvi de delegació de competències perquè l’aprovació d’obres d’aquesta dimensió (amb un cost d’entre el 10 i el 50% del pressupost municipal) hagués de passar forçosament pel ple, de manera que també tinguessin veu i vot, com així ha passat ara. Adjudicació deserta El segon punt que feia referència era un dictamen per declarar deserta (no s’havia presentat cap empresa) l’adjudicació d’aquesta obra, que es va posar a concurs per 1,5 milions d’euros després d’aquella aprovació provisional, per obrir-la posteriorment , de nou, del procés de licitació. També va quedar desestimat pels vots majoritaris de l’oposició. Marta Viladés, portaveu d’ERC (grup que té més representació a l’oposició), valorava que allò aconseguit és «aturar un projecte que creiem que no tenia sentit perquè, a banda de la ubicació, que és un dels aspectes discutibles, se n’estava sortint endavant amb una proposta que considerem que no respecta la voluntat democràtica del ple, que vam aprovar una moció el mes de març en què sostéem, no que no volguéssim el servei, sinó que consideràvem que no s’havia estudiat bé, que hi havia diferents ubicacions a treballar , i analitzar millor quin tipus de servei necessitem». La moció del mes de març En concret, en aquella moció del mes de març presentada (i aprovada) per l’oposició s’acordava paralitzar totes les actuacions referents a tots dos projectes [SAIAR i biblioteca] per no malgastar més diners públics sense un ampli consens de municipi». L’oposició argumentava que al seu dia l’Ajuntament va adquirir l’edifici de Cal Pau perquè els Serveis de Biblioteques de la Diputació van anar a veure l’espai i van considerar que era un lloc idoni per ubicar-hi un centre cultural-biblioteca, i era millor que l’espai del Califòrnia», on ho planteja l?actual executiu. També exposa que en l’anterior mandat es va elaborar un avantprojecte per a aquest equipament a Cal Pau «pagat i aprovat amb la Diputació», i que el canvi de rumb que li havia donat el nou govern, partidari de fer el SAIAR , havia portat a la creació d’una plataforma que va recollir «1.250 firmes demanant el centre cultural-biblioteca a Cal Pau sense perjudici que es pugui fer un SAIAR en una altra ubicació». En la moció es qualificaven aquests equipaments com dos projectes «de gran envergadura, els costos dels quals seran molt elevats i condicionaran els futurs projectes que puguin sorgir durant molts anys», més enllà del fet que un també pugui condicionar l’altre, i per això demanava repensar-los cercant un consens ampli abans de tirar endavant. Per poder valorar-ho amb el màxim d’arguments, l’oposició requeria «un estudi de necessitats d’equipaments a l’àmbit sociocultural de Súria per a la justificació de la construcció del SAIAR, on s’inclogui un llistat de tots els equipaments de què disposem a tot el municipi i quin ús se’n fa ara i en un futur proper, i dels que s’ofereixen des dels serveis socials de l’Ajuntament». La moció també plantejava “un estudi poblacional de les franges d’edat de Súria que siguin potencialment candidates a utilitzar aquest servei, amb una enquesta per recollir les preferències de la població i els seus interessos”; i un estudi econòmic «per valorar-ne la viabilitat», incloent-hi «costos de projectes executius, de manteniment i de professionals». Viladès valora que «suposo que ara aquest debat es traspassarà directament al de les eleccions municipals, i crec que això és bo. Perquè, amb la controvèrsia que ha tingut el plantejament d’aquests projectes, crec que és bo que el ciutadà el pugui valorar de cara al proper mandat. Per tant, el millor que ha passat és poder-ho aturat a temps. Perquè aquí la controvèrsia no ha estat només política sinó que s’ha viscut a nivell de ciutadania».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here