El TSJC anul·la l’acord que permetia una antena telefònica a Calders

0
64

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat una modificació parcial del plantejament urbanístic de Calders que va permetre la instal·lació d’una antena de telefonia mòbil al parc del Grau, a la urbanització de la Guàrdia. D’aquesta manera, l’alt tribunal dóna la raó a un grup de veïns de la zona que fa anys que mantenen un litigi amb el consistori i Orange per la presència de l’antena de telefonia a la zona. El futur de l’antena torna a estar a l’aire ja que la sentència no és ferma i l’alcalde de Calders, Eduard Sánchez, ha confirmat a Regió7 que la recorreran perquè «no tenim cap altra opció ni tècnica ni social», ja que és l’única antena que dóna cobertura a tot el municipi. La sentència anul·la la modificació puntual número 12 del pla urbanístic de Calders que després de ser aprovada pel ple, la comissió d’urbanisme de la Catalunya Central va aprovar de manera definitiva el 24 de febrer de 2020 i que regulava els serveis tècnics de telecomunicacions al municipi . En el seu recurs contra la modificació del pla urbanístic, els veïns al·legaven que la modificació urbanística impugnada «té per objecte legalitzar una infracció urbanística manifesta i greu o subsidiàriament pel que fa a terrenys de la sentència esmentada». I és que de forma anterior a la sentència actual, en un procés judicial diferent de l’actual, el desembre del 2020 el mateix tribunal ja va ordenar, de manera explícita, l’enderrocament de l’antena que aleshores hi havia en aquest mateix parc, en un punt molt proper a l’actual. Aquella sentència va ser ratificada l?estiu del 2021 pel Tribunal Suprem, després que fos recorreguda per Orange i l?Ajuntament de Calders i donava un termini de dos mesos per retirar l?antena. Posteriorment, es va instal·lar una nova torre en un punt molt proper a la que hi havia fins aleshores. Sánchez ha assegurat que malgrat el sentit “inesperat” de la sentència, en la modificació urbanística “es va seguir punt per punt la normativa que obliga a facilitar la instal·lació de telefonia mòbil” i insistia que presentaran un recurs. Abans del litigi que va ordenar la retirada de l’antena anterior, la torre de telecomunicacions ja acumulava un llarg historial d’estires i arrons entre veïns, ajuntament i l’empresa explotadora de la instal·lació. La primera antena de telefonia mòbil es va instal·lar al parc del Grau de la Guàrdia el 1999, i més d’una vegada havia deixat de funcionar durant alguns períodes. De fet, el 2002, la instal·lació es va desmuntar també en compliment d’una sentència del TSJC motivada per un contenciós administratiu interposat per veïns de la Guàrdia, però es va tornar a muntar en el termini d’un mes. L’antena va continuar donant senyal fins que el 2011, la llavors propietària va atendre els requeriments municipals i la va deixar fora de servei. Tot i això, un temps després es va tornar a posar en funcionament, l’any passat se’n va desmuntar i se’n va instal·lar una en un punt molt proper, a la mateixa finca, però els conflictes judicials entre les diferents parts han mantingut fins avui. De fet, en espera de com es resol la qüestió actual pendent de recurs, també està en vies judicials la concessió a un termini de quaranta anys que es va fer a l’empresa perquè exploti l’actual torre de telecomunicacions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here