ICL rep llum verda per ampliar la runa del Fusteria de Súria

0
62

La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat provisionalment aquest dimecres una modificació del Pla Director de la Mineria del Bages que permet que el dipòsit salí del Fusteret de Súria pugui ampliar la capacitat que tenia autoritzada fins ara tant en alçada com en superfície. Es tracta de la solució que el Govern ha acabat donant a ICL per resoldre la falta temporal d’un espai on continuar abocant, ja que el disponible en aquest dipòsit s’està esgotant. I el que aposta la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central és pel «recreixement» del Fusteret, és a dir, un augment del límit que tenia fins ara en altura, i «l’extensió en continuïtat», cosa que significa una ampliació de la superfície actual, cap a la zona de Cererols (cap al sud). Segons va detallar el director general d’Urbanisme, Agustí Serra, després de l’aprovació inicial (el mes de febrer passat), tots dos espais es plantegen com a alternatives, però alhora es poden acabar utilitzant tots dos, segons les necessitats que acabi tenint l’empresa i la viabilitat tècnica de cadascuna. Es calcula que cal capacitat per dipositar uns aproximadament 10 milions de tones de sal, que és el que s’estima que es generarà des de l’esgotament de l’espai actual fins a finals del 2024, principis del 2025, quan hauria d’entrar en servei el nou col·lector de salmorres. Amb la modificació que Urbanisme ha aprovat aquest dimecres, la runa del Fusteret de Súria podria arribar a créixer fins a una cota de 515 metres sobre el nivell del mar. És exactament la que la mateixa comissió va aprovar a l’abril del 2018 per al dipòsit del Cogulló (amb una sèrie de mesures complementàries) perquè a Iberpotash li fos concedida una pròrroga d’un any (fins al 30 de juny del 2019) per continuar abocant a la runa sallentina. Per tant, tots dos podrien acabar aconseguint una mateixa altura. Actualment, el del Fusteret té una cota permesa de 475 metres i, per tant, se li permetria créixer el 8,4% més (40 metres). Cal tenir present que aquesta cota podria arribar a assolir-la, no a tota la runa actual, sinó sobre un màxim de 15,9 hectàrees (un terç de la superfície total). Pel que fa a l’opció de créixer en amplitud pel costat de Cerarols, la modificació del Pla Director permetrà fer-ho fins a una superfície màxima afegida de 16,8 hectàrees. L’actual enderroc ocupa 46,45 hectàrees, de manera que el dipòsit del Fusteret podria arribar a tenir una dimensió final, si es necessités la totalitat, de 63,25 hectàrees. La runa del Cogulló de Sallent, on no s’aboca material des del juny del 2019, ocupa una superfície de 48 hectàrees. En aquest espai afegit de Cerarols, allò aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central concreta que es podrà arribar fins a una cota màxima de 375 metres sobre el nivell del mar. Però que si, finalment, per qüestions tècniques no s’optés per utilitzar el creixement en altura i només s’hauria d’utilitzar el sector de Cerarols, en aquest àmbit es permetria una cota màxima de 397 metres (22 metres més).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here