El consum de biomassa creix entre els particulars davant de la crisi energètica

0
51

L’increment dels preus del gas i l’electricitat per la crisi climàtica i la guerra d’Ucraïna ha generat un interès més gran entre els consumidors per aquestes opcions de calefacció més econòmiques, amb fonts d’energia renovables com la biomassa. Les empreses de la regió especialitzades en la venda i la instal·lació d’estufes i calderes de pèl·let o estella han notat un augment de la demanda d’entorn un 30% entre els particulars i les empreses, que busquen un sistema que els garanteixi la viabilitat econòmica . D’aquesta manera, el sector de la biomassa concep el moment com una oportunitat per avançar de manera definitiva cap a un model energètic més sostenible. Un dels professionals del sector que parla sobre el repunt a la demanda és Julià Aznar, al capdavant de l’empresa Aplicacions Solars de Gironella, que explica que abans de la pandèmia ja va detectar més curiositat entre els clients sobre la possibilitat de substituir els aparells de climatització, «però molts han fet el pas definitiu aquest any arran de l?encariment dels costos de l?energia». En aquesta línia, comenta que la majoria de clients aposten per les estufes o calderes de pèl·let, un tipus de combustible granulat, elaborat a partir de restes vegetals. “Es tracta d’un material que s’adapta força bé al consum domèstic, ja que ocupa un espai d’emmagatzematge menor que l’estella, que s’utilitza més en entorns industrials”, indica. Els instal·ladors apunten que també ha augmentat la demanda al sector públic amb l’impuls de les xarxes de calor De fet, el pèl·let és una de les matèries primeres que ha experimentat un increment en el preu davant l’alta demanda i l’increment dels costos de producció. Tot i això, Sara Saborido, de l’empresa Miqfoc de Callús, especialitzada en la instal·lació d’estufes de pèl·let, de llenya o xemeneies, destaca que encara que el pèl·let tingui un major cost per a molts consumidors segueix resultant una opció més econòmica que altres sistemes de calefacció ». Si escau, posa en relleu que fa mesos que a l’establiment hi ha més inquietud per informar-se sobre els avantatges i desavantatges d’utilitzar sistemes vinculats a la biomassa. La majoria de les consultes, afirma, es tradueixen en vendes. En aquest sentit, confia tenir suficients reserves d’aquests productes de cara a l’hivern, «tot i que moltes de les fàbriques que ens proveeixen ja comencen a tenir problemes d’abastament». Biomassa al sector privat i públic Pel que fa als professionals de la instal·lació especialitzats en el sector empresarial, també confirmen l’increment que s’ha registrat a la demanda. Ho explica el responsable de l?empresa Obradors Puigdellívol de Balsareny, Joan Obradors, que assegura que el nombre d?instal·lacions s?ha multiplicat exponencialment. En l’àmbit industrial, apunta que s’empra majoritàriament l’estella, «un combustible que a diferència del pèl·let s’ha mantingut estable en els preus, cosa que el converteix en un material molt competitiu al sector». L’estella, afirma, ha obtingut aquest any «una molt bona rebuda al sector primari, amb moltes granges que han apostat per optimitzar els recursos a partir de la biomassa». Així mateix, afegeix que la majoria de projectes per instal·lar un sistema de biomassa es plantegen a un any vista, «tenint en compte que cal dissenyar calderes a mida per a l’empresa en qüestió». D’altra banda, hi ha instal·ladors que posen de manifest que el sector públic també s’ha sumat a l’aposta per generar energia a través de la biomassa. «En els últims temps, hi ha hagut un interès més gran per part de l’administració pública a l’hora de donar impuls al sector de la biomassa», fa notar el responsable d’Instal·lacions Comet, Tomàs Martínez, que considera que cal avançar cap a la transició energètica sostenible, més enllà de l’oscil·lació dels preus energètics. Destaca que un dels sistemes que “més ha triomfat els últims anys, a nivell municipal, són les conegudes com a xarxes de calor, que poden escalfar més d’un equipament alhora a través d’una caldera centralitzada”. Davant la influència que ha guanyat la biomassa com una alternativa energètica, els professionals del sector confien que aquest increment en la demanda tingui una continuïtat al llarg del temps. En aquest sentit, Jordi Tomàs, responsable d’Instal·lacions Tiraval de Bagà, assenyala que la tendència actual dels consumidors és buscar fórmules alternatives per escalfar-se que els suposin un menor dispendi econòmic, «com l’aerotèrmia combinada amb les plaques solars, una opció que ha guanyat molt de pes en els últims temps». D’aquesta manera pensa que aquestes fonts d’energia renovable cada cop aniran guanyant més presència a les llars, com a resposta a la variabilitat dels preus actuals de l’energia. Creix l’interès per les xemeneies com una opció econòmica L’interès per les xemeneies ha crescut els darrers mesos davant l’increment dels preus de l’energia. Hi ha establiments especialitzats com la ferreteria Sefrei, ubicada a Igualada, on aquest any la venda s’ha incrementat un 30%. «Davant el temor de no poder assumir la factura del gas i de la llum, molts clients han començat a interessar-se per sistemes alternatius per escalfar-se, com la xemeneia», destaca el responsable del negoci, Francesc Segado, que remarca que aquest tipus d’instal·lació només s’adeqüen a les llars que disposen de sortida de fums. En els propers mesos, pronostica que les vendes continuaran a l’alça “amb l’arribada dels primers freds”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here