El pèl·let dobla el preu mitjà per l’alta demanda i els costos de producció

0
38

L’augment dels costos de producció i l’alta demanda han inflat els preus de les primeres matèries, com és el cas del pèl·let, que n’ha doblat el cost respecte a l’any passat. Mentre que l’any 2021, es podia comprar un sac de 15 quilograms de pèl·let per un preu mitjà de 4,5 euros, aquest any aquest import ha pujat fins als 10 euros el sac aproximadament, encara que la rebaixa de l’IVA del 21% al 5% ha pal·liat una mica aquest increment. En aquest context, un dels productors de pèl·let, Joan Romaní, de l’empresa Novalia Sinergie, situada a la Pobla de Claramunt, a Anoia, destaca que l’encariment dels costos de l’energia que s’utilitza per produir aquesta matèria, fabricada a base de partícules de fusta, sumat a la demanda creixent per part d’empreses i particulars, ha provocat un augment del cost d’aquest producte forestal. Romero puntualitza que la demanda prové majoritàriament de l’estranger, d’alguns països centreeuropeus, “on molts dels principals proveïdors han quedat sense estoc per l’alta demanda”, si bé també apunta que, a Catalunya, “l’interès per escalfar-se amb aquest combustible també ha incrementat”. Tot i això, assegura que no podran cobrir la demanda per la falta de matèria primera. “Aquest any produirem unes 35.000 tones, però podríem arribar al doble”, posa de manifest. En aquest sentit, explica que el sector necessita temps per afrontar la demanda, ja que la gestió del bosc és lenta, per això reclama ajudes a l’administració per mecanitzar els treballs forestals i fer-los econòmicament més rendibles, de fet considera que la situació actual és una oportunitat per impulsar el consum. de biomassa, atès que “Catalunya és la tercera massa forestal d’Europa”. Un potencial que, segons Romaní, “no s’aprofita prou per ser independents a ergèticament i crear oportunitats laborals al voltant d’un sector que afavoreix les petites i mitjanes empreses del territori, que estan especialitzades en la producció, la distribució o la comercialització del producte» . Per aquest motiu, Romaní insisteix en la necessitat de facilitar les feines al bosc, creant noves zones d’explotació de biomassa, que a llarg termini “ens permetrien contenir els preus i garantir les provisions a les nostres fàbriques”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here